Evde gümüş nasıl parlatılır?

Takı ve aksesuarlar en az kıyafetlerimiz kadar özen gösterdiğimiz, giyiniş anlayışımızı yansıtan etmenlerdir. Sık kullanılmaları ve çevresel faktörlere karşı yıpranmaları durumunda takı dükkanlarına ve kuyumculara gitmeden sorunları halletmek mümkündür. Yıpranmalara oldukça titiz yaklaşılmalıdır. Sebebi ise eşyalarımızın kullanım ömrünü uzatmanın önemidir. Aksesuar ve takı olarak altın, pırlanta veya imitasyon madenler tercih edilse de en çok kullanılan tartışmasız olarak gümüştür. Yazımızda bu konu üzerine yoğunlaşarak “Kararan gümüş ev de nasıl parlatılır?” sorusuna gümüş penceresinden yanıt vereceğiz.

Kararan gümüş ev de nasıl parlatılır?

Gümüş aksesuar ve takılarda kararma oldukça sık yaşandığı gibi birden fazla şekilde parlatmak mümkündür. Bu yazıda bahsedeceğimiz yöntemlerin çoğu ev ortamında kolayca edinilebilen ve daha öncesinde çokça denenmiş hammaddelerdir.

Diş macunu ile Gümüş Parlatma Kararan takı nasıl parlatılır?İlk Yöntem: Diş Macunu

Çocukluğumuza gittiğimizde CD çizikleri için akla gelen ilk yöntem diş macunudur. Bunun yanı sıra takı parlatmak için de kullanılmaktadır. Hala kafanızda soru işareti var ise detaylı şekilde açıklayalım:

Parlatmak istediğiniz yüzük, kolye, küpe, bileklik, aksesuar veya herhangi bir takınızın üzerine yumuşak bir fırça veya yumuşak bir peçete yardımı ile macunu sürün. Yumuşak denmesinin sebebi ise aksesuar üzerinde herhangi bir deformasyon yaratmanın önüne geçmektir. Macunu iyice sürmüş olduğunuz gümüş eşyanızı su ile doldurduğunuz bir kapta yarım saat boyunca bekletin. Süre sonun bol su ile beraber durulayın ve macunun nasıl da işe yaradığını gözleriniz ile görün.

Gümüş Parlatma Sirkesi Kararan takı nasıl parlatılır?İkinci Yöntem: Sirkeli Su + Karbonat

Ev işi yapan kimselerin aşina olduğu sirke ile temizlik, gümüş parlatmak için de işe yarayan bir yöntemdir. Asit seviyesi ile beraber güçlü bir çözü haline gelen sirke ile karbonatı karıştırarak güçlü bir parlatıcı yaratmak da mümkün.

Ölçü olarak tarif etmek gerekir ise ihtiyacımız olanlar:

  • İki Yemek Kaşığı Sirke
  • İki Yemek Kaşığı Kabartma Tozu Veya Karbonat
  • Göz Kararı Su

Bir kaba önce sirkeyi, ardından su ve karbonatı ekleyin. Karıştırmanın ardından yüzük, kolye, küpe, bileklik, aksesuar veya herhangi bir takınızı içerisine yerleştirin. Yarım saat boyunca karışım içerisinde durması yeterli olacaktır. Çıkardıktan sonra su ile iyice durulayın. Eğer takınız kap içerisine giremeyecek bir hacimde ise karışımı sünger vasıtası ile eşyalara aktarabilir, iyice silmenin ardından yine parlak bir görünüm ortaya çıkarabilirsiniz.

Tuz ve Limon ile Gümüş Parlatma Kararan takı nasıl parlatılır?Üçüncü Yöntem: Tuz + Limon 

Bilindiği gibi limon birçok yüzeyi temizlemek için kullanılabilir. Örneğin gitar kullanan kişiler gitar perdelerinin limonlu bir karışım ile temizleyerek; hem temiz hem de parlak bir görüntü elde eder. Asidik olmasının yanında tuz ile birlikte de oldukça güçlü bir parlatıcı haline gelir.

Ölçü olarak tarif etmek gerekir ise ihtiyacımız olanlar:

  • 2 Yemek Kaşığı Limon Suyu
  • 1 Yemek Kaşığı Yuz
  • Göz Kararı Su

Bir kabın içerisine önce limon suyu ve tuzu ardından da suyu koyarak birbirilerine geçene kadar karıştırın. İstenilen hale geldikten sonra içerisine yüzük, kolye, küpe, bileklik, aksesuar veya herhangi bir takınızı yarım saat süresince bırakın. İkinci yöntemdeki gibi sünger vasıtası ile de eşyalara aktarabilirsiniz. İşlem sonunda durulayın. İlk günkü parlaklığına ulaşan eşyalar karşınızda olacak.

Bu yazımızda “Kararan gümüş nasıl parlatılır? Evde gümüş parlatma yöntemleri nelerdir? Ucuz yoldan nasıl gümüş parlatılır?” gibi sorulara cevap olacak üç yöntemi sizlere aktardık.

“Kararan gümüş nasıl parlatılır?” sorusunun hammadde çeşitlerine göre cevapları da değişmektedir. Eğer elinizdeki materyal gümüş değil ise bu yöntemleri denemekten kaçının ve elinizdeki materyalin cinsine göre bir parlatma yöntemi araştırın.

Kaynaklar: Wikihow, Hunker, Tips Bulletin

Sorularınız mı var?

Aşağıya yorum yazarak ya da iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir